Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Två tredjedelar av resenärerna borta i SL-trafiken

Öppna dörrar men få stiger på. SL i Storstockholm har förlorat cirka 64 procent av resenärerna till följd av covid-19-pandemion. Foto: Ulo Maasing.

SL, som svarar för kollektivtrafiken i Region Stockholm, har tappat nästan två tredjedelar av sina resenärer till följd av covid-19-pandemin, skriver Dagens Nyheter. Samtidigt fortsätter SL att uppmana resenärer att om möjligt undvika att resa med kollektivtrafiken. Nergången i resandet har accelererat sedan sportlovet.

Siffrorna bygger på antalet passager i spärrarna på tunnelbanan och pendeltågen. Någon motsvarande, exakt statistik finns inte för busstrafiken eftersom kortläsarna på bussarna är placerade vid framdörrarna. Dessa är sedan flera veckor avstängda för påstigande, likaså är utrymmet längst fram i bussarna avspärrat. Därför kan inte resenärerna blippa sina kort.

Resandet har minskat allt snabbare sedan sportlovet i februari. Vecka 9 var antalet passager in genom spärrarna drygt sex miljoner, cirka 97,3 procent jämfört med samma vecka år 2019. Förra veckan var antalet inpassager 2,6 miljoner mot förra årets 7,1 miljoner, alltså cirka 64 procent färre än 2019.

Till DN uppger Claes Keisu på SL:s presstjänst att SL tappar hundratals miljoner kronor i intäkter varje månad, samtidigt som man alltjämt betalar trafikentreprenörerna full ersättning.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)