Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Först i Europa med anropsstyrd självkörande buss

Trondheim i Norge blir i augusti först i Europa med anropsstyrd trafik med självkörande bussar. Foto: ATB.

Den norska staden Trondheim blir först i Europa med anropsstyrd trafik med självkörande bussar. Från i augusti kan resenärer i stadsdelen Øya via en app beställa resor med en självkörande liten buss. Det är trafikhuvudmannen i Tröndelag, AtB, som tillsammans med bussoperatören Vy, miljödepartementet och Trondheims kommun står bakom försöket.

Bussen kommer inte att köra enligt en fast tidtabell, däremot blir den tillgänglig efter beställning inom ett avgränsat område i stadsdelen. Passagerarna kan beställa resor genom en beställningsapp som lanseras i sommar. Den självkörande, eldrivna minibussen hämtar därefter passageraren på önskad plats och kör denne till vald hållplats i området.

Under försöksperioden kommer bussen alltid att ha en säkerhetsförare ombord.

Syftet med projektet är att se om flexibla, självkörande bussar kan ha en uppgift i framtidens kollektivtrafik för att göra kollektivtrafikutbudet ännu mer attraktivt.

Tekniken har utvecklats av de norska företagen Applied Autonomy och GoMobile. Själva bussen är tillverkad av franska EasyMile och har sex sittplatser. Bussen är programmerad att köra i högst 16 kilometer i timmen. Den är utrustad med totalt femton sensorer som sörjer för att den kör där den ska och stannar vid minsta hinder eller fara.

– Det här kan ge helt nya möjligheter till miljövänliga resor och ett långt bättre utnyttjande av busskapaciteten. Bussen täcker in en väldigt stor del av Øya, men bara när någon behöver den, säger Andreas K Enge som är chef för strategi och utveckling hos trafikhuvudmannen AtB.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)