Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hur ska rese- och besöksnsäringen överleva covid-19-pandemin?

Tomt ombord och konkurs hotar. Hur ska branschen klara covid-19-pandemin? Frågan ställs i ett webseminarium den 25 maj. Foto: Ulo Maasing.

Hur ska rese- och besöksnäringen i Sverige överleva corona? Frågan ställs i ett webinarium som SRF (Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen), Sveriges Bussföretag och Transportföretagen arrangerar den 25 maj med medverkan av såväl riksdagspolitiker som branschföreträdare. Under webseminariet diskuterar de hur en resegarantifond kan fungera liksom vilken framtid som väntar svensk rese- och besöksnäring efter corona.

Bakgrunden är att covid-19-pandemin har lamslagit rese- och besöksnäringen genom strikta reserestriktioner och stängda gränser. Researrangörer har sett sin marknad förlorad och drabbas även av en våg av inställda resor. Runt om i Sverige ekar hotell och restauranger tomma när utländska turister lyser med sin frånvaro.

Utan åtgärder hotas många researrangörer av konkurs eftersom som de enligt paketreselagen åläggs hela betalningsansvaret för inställda resor. Dagens regelverk är inte tänkt att hantera en extraordinär händelse som coronapandemin.

SRF har föreslagit en resegarantifond för paketresor som har fått stöd av Sveriges Bussföretag och Transportföretagen. En liknande lösning finns redan på plats i Danmark men regeringen har ännu inte fattat något beslut i Sverige.

I seminariet, som leds av Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag, medverkar Didrik von Seth, generalsekreterare SRF; Oscar Sundås, branschutvecklare turist- och beställningstrafik Sveriges Bussföretag; Nils Paul, näringspolitisk expert Transportföretagen; Åsa Egrelius, Head of Public Affairs Visit Sweden; Anders Åkesson (C), vice ordförande riksdagens trafikutskott; Anna Johansson (S), ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott samt Carl-Oskar Bohlin (M), ledamot riksdagens civilutskott.

Klicka här för att läsa mer om webseminariet och hur du anmäler dig. Seminariet är avgiftsfritt..

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)