Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo och ABB elektrifierar mer i Norge

Vy Buss har beställt tio batteribussar från Volvo för trafik i Ålesund, Norge. Bild: Volvo Bussar.

Volvo och ABB ska tillsammans elektrifiera busstrafik i Ålesund med grannkommuner på det norska Vestlandet. ABB levererar laddstationerna till de tio batteribussar från Volvo som operatören Vy Buss sätter i trafik där vid årsskiftet.

– Vår ambition är att vara ledande när det gäller modern och fossilfri teknik så att våra kunder kan komma i åtnjutande av gröna och smarta transportlösningar, säger Ole Engebret, vd i Vy Buss.

Norge har som nationellt mål att minska utsläppen av växthusgaser med 50 – 55 procent till år 2030.

– Det här är ett viktigt bidrag till den gröna omställningen och vi ser fram mot ett fruktbart samarbete med By Buss. Företagets satsning på elbussar stödjer FN:s hållbarhetsmål, kommenterar Gøran Salomonsen, vd för ABB Electrification Norway.

Vy har valt tolvmeters Volvo 7900 Electric med batterier på 330 kWh och en räckvidd på omkring 200 kilometer på en laddning. ABB Terra snabbladdare används för laddning och varje laddstation har två CCS-kontakter så att två bussar vid behov kan laddas samtidigt.

Som vi nyligen rapporterade har Vy Buss också beställt 22 elbussar från Volvo för sin trafik i Drammen i Norge – klicka här för att läsa om det.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)