Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

22 elbussar från Volvo till Vy Buss

I februari 2019 fick Drammen sina första sex elbussar från Volvo. Nu har operatören Vy Buss (fd Nettbuss) beställt ytterligare 22 elbussar från den svenska tillverkaren. Foto: Brakar.

Volvo Bussar har fått ett beställning på 22 elbussar från bussoperatören Vy Buss till företagets trafik i den norska staden Drammen. Två av bussarna är ledbussar av samma modell som Transdev har köpt 156 exemplar av för trafik i Göteborg. De övriga är normalstora, tolv meter långa stadsbussar. Bussarna till Vy i Drammen ska levereras under perioden oktober – december i år. Men de ekonomiska följderna av covid-19-pandemin hotar att bromsa utvecklingen mot en mer miljövänlig kollektivtrafik.

Bakgrunden är att Vy Buss nu är i den fas i sitt trafikavtal med trafikhuvudmannen Brakar att en del av de bussar man har i Drammensområdet måste bytas ut för att kravet på genomsnittsålder på bussparken ska uppfyllas. Brakar och Vy Buss har enats om att förnyelsen ska ske genom att Vy köper in elbussar för att fortsätta att utveckla trafiken i grön riktning.

– Brakar tar i och med detta ett viktigt steg i riktning mot en mer utsläppsfri kollektivtrafik. Kollektivtrafiken är ett av de viktigaste redskapen för att vi ska uppnå regionens politiska mål att minska utsläppen av växthusgaser i Viken fylke, den region där Drammen ligger, med minst 80 procent till 2030. Detta, för att fler kan ha ett miljövänligare vardagsliv och och att kollektivtrafiken själv minskar sina utsläpp, säger Kristoffer Robin Haug, fylkesråd med ansvar för kollektivtrafiken i Viken fylkeskommune.

– Omfattningen av vår satsning på elektrifiering är beroende av att staten bidrar med ekonomisk kompensation till trafikhuvudmännen till följd av covid-19-pandemin, fortsätter Haug.

– Utan det måste vi reducera viktiga planer för ett bättre och grönare trafikutbud i Drammensområdet tills vidare. Det vill vi inte.

De Volvobussar som Vy Buss nu har beställt ska sättas i trafik på stadsbusslinjerna i Drammen. Två av bussarna är eldrivna ledbussar, de första i sitt slag i Brakars trafik.

– De 22 bussarna är inte så många som vi hade planerat för, men de gör att utvecklingen ändå kommer att gå i en grönare och bättre riktning, säger Brakars vd Terje Sundfjord.

Sedan tidigare är en busslinje i Drammen, linje 51, helt elektrifierd och trafikeras av sex Volvo 7900 Electric som levererades i början av förra året. Ursprungligen skulle holländska Ebusco ha levererat bussarna till linjen för att sättas i trafik hösten 2017. Men Ebusco klarade inte leveranserna och i slutet av mars 2018 tröttnade Brakar och beställde bussarna från Volvo som kom tvåa i upphandlingen – om det kan du läsa mer genom att klicka här.

Drammen ligger cirka 40 kilometer sydväst om Oslo och har omkring 70 000 invånare.

 

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)