Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt skattebefrielse för biogas

En av Svealandstrafikens biogasbussar. EU-kommissionen godkände på måndagen att Sverige under ytterligare tio år kan skattebefria icke grödobaserad biogas för bland annat fordon. Foto: Svealandstrafiken.

EU-kommissionen godkände på måndagen att Sverige får skattebefria biogas och biogasol som drivmedel för fordon och för uppvärmning under tio år. Sverige hade ansökt om statsstödsgodkännande för en sådan skattebefrielse som enligt EU:s regelverk utgör ett statsstöd. Men nu har alltså EU-kommissionen godkänt befrielse från energi- och koldioxidskatt för icke grödobaserad biogas och biogasol.

– Ett mycket roligt besked och något vi arbetet för länge, kommenterar Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

I ett pressmeddelande från EU-kommissionen betonas det att godkännandet endast gäller biogas och biogasol som är icke grödobaserad.

– Syftet med skattebefrielsen är att öka användningen av biogas och biogasol samt reducera användningen av fossila drivmedel och utsläpp av växthusgaser från dessa, samtidigt som den gör det möjligt med en övergång till avancerade biodrivmedel, heter det i pressmeddelandet.

Kommissionen skriver att skatteundantagen är nödvändiga och lämpliga för att stimulera produktion och användning av inhemsk och importerad biogas, utan att på ett olämpligt sätt skada konkurrensen i den gemensamma marknaden.

– Dessutom bidrar det till såväl Sveriges som EU:s ansträngningar att leva upp till Parisavtalet och gå vidare mot de mål som är uppsatta för 2030 när det gäller förnybarhet och koldioxidutsläpp.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)