Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya reseråd från Folkhälsomyndigheten

Bör undvikas. Folkhälsomyndigheten avråder från resor med stadsbussar och andra trafikmedel där det inte går att boka plats. Foto: Ulo Maasing.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ändrade föreskrifter och allmänna råd inför sommarens resor och allas personliga ansvar. Bakgrunden är den öppning av inrikesresandet som gäller från den 13 juni. Undvik resor i färdmedel där det inte går att boka plats, manar Folkhälsomyndigheten.

I de nya allmänna råden uppmanar myndigheten svenskarna att gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik.

– Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas, skriver myndigheten och fortsätter:

– Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel. Var och en i Sverige har ett ansvar att förhindra spridning av covid-19.

– För alla som reser med bokad biljett med buss, såsom i expressbuss eller turistbuss, innebär det att utbudet av turer och resor ökar, då företagen nu kan ta upp trafik som inte körts mot bakgrund av myndigheternas tidigare generella reseavrådan. Företagen inför nu rutiner för att skapa säkra och trygga resor. För alla bussresenärer i den ordinarie kollektivtrafiken är det viktigt att följa de riktlinjer som ges av våra regionala myndigheter och länstrafikbolag, framförallt om att endast friska och symptomfria personer ska resa, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Hon betonar också att det fortfarande är viktigt med ett fortsatt statligt stöd till kollektivtrafiken i spåren av coronakrisen.

– Kollektivtrafiken är ett sammanhängande nät och resenärer behöver kunna hålla ihop hela sin resa. För företag som bedriver kommersiell busstrafik, såsom expressbussar, är det viktigt att företagen nu kan ta del av det aviserade omställningsstödet. Men det behöver förlängas – krisen har inte upphört än. För bussföretag som kör på uppdrag åt landets regioner och kommuner är det viktigt att staten fortsätter stödja dessa så att de förmår upprätthålla en robust kollektivtrafik utan trängsel även framöver. Stödet behöver även komma bussföretagen tillgodo. Det är en förutsättning för att många människor ska kunna ta sig till arbete och utbildning inom exempelvis vården, säger Anna Grönlund.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)