Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Självkörande bussar i huvudstadens centrum

Sedan igår har Oslo en linje i centrum med självkörande, eldrivna minibussar. Foto: Ruter.

Norges huvudstad Oslo fick på torsdagen sin första självkörande busslinje mitt i centrum. Linjen är en uppföljning på två andra linjer med självkörande minibussar, men på lite mer perifera platser i staden. Det är alltjämt en försöksverksamhet det handlar om i regi av trafikhuvudmannen Ruter, Statens vegvesen samt Oslo kommun. Den nya självkörande minibusslinjen går längs Kongens gate mellan Christiania Torv och Vippetangen.

– Vi har mycket att lära om hur självkörande fordon kan fungera i samverkan med existerande infrastruktur längs vägarna i huvudstadsområdet. För att självkörande fordon ska bli en attraktiv mobilitetslösning i framtiden måste vi testa dem i olika omgivningar med en varierande komplexitet.

– Därför etablerar vi nu en ny linje som ska gå genom flera signalreglerade korsningar i Oslo centrum. Huvudsyftet är att skaffa oss erfarenheter av hur fordon och väginfrastruktur kommunicerar direkt med varandra och fortlöpande utbyter information, säger Vibeke Harlem som är ansvarig för mobilitetstjänster hos Ruter.

Den nya linjen ska trafikeras med tre eldrivna minibussar från Navya och vara i drift under cirka fyra månader.

Oslo ligger långt framme internationellt när det gäller projekt med självkörande fordon och hittills har omkring 30 000 resor gjorts med sde autonoma minibussarna i den norska huvudstaden.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)