Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk Kollektivtrafiks vd: Jag känner oro för sommaren

Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik: Jag Känner oro inför sommaren.

”Många har tidigare anammat Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men på senare tid har resandet i kollektivtrafiken börjat öka. Det är förståeligt, men gör att jag känner oro för sommaren”. Det sa Svensk Kollektivtrafiks vd Helena Leufstadius på en presskonferens som infrastrukturminister Tomas Eneroth(S) höll på fredagseftermiddagen.

Presskonferensen hölls mot bakgrund av att reserestriktionerna för inrikes resor lättas från och med lördagen.

– Därmed öppnas nya möjligheter att resa. Men det är möjligheter under ansvar, något som gäller för såväl allmänheten som för transportföretagen.

– Om smittspridningen ökar kommer vi att införa nya åtgärder. Alla måste vara beredda på en andra väg, varnade Tomas Eneroth.

Svensk Kollektivtrafiks vd Helena Leufstadius representerade på presskonferensen den lokala och regionala kollektivtrafiken som omfattar 96 procent av alla bussresor i linjetrafik samt 80 procent av alla tågresor i landet.

– Våra medlemmar har genomfört en lång rad åtgärder. Vi har fått pengar från staten, men kommer att behöva ytterligare stöd, sa Helena Leufstadius.

– Vi kan konstatera att under våren har många anammat Folkhälsomyndighetens maningar, men vi ser också att resandet nu har börjat öka. Det är förståeligt, men jag känner oro för utvecklingen. Den här sommaren liknar ingen tidigare sommar och för våra medlemmnar är det i princip omöjligt att planera för var det kan uppstå trängsel.

Helena Leufstadius betonade att det ligger ett stort personligt ansvar på alla som reser med kollektivtrafiken.

– Vi kan inte lägga ansvaret på bussförarna eller annan trafikpersonal eller sätta in väktare för att hindra trängsel. Det när upp till den enskilde resenären att själv agera om man upplever att det är trångt – stiga av, gå, cykla, ta bilen eller vänta på nästa avgång.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)