Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tidigare Hybriconchef åtalas för insiderbrott

Hybricon förlorade i mitten av maj Umeå Kommunföretags stora elbussuphandling som vanns av VDL. Nu misstänks en tidigare chef samt tre aktieägare i Hybricon för insiderbrott i samband med upphandlingen. Foto: Ulo Maasing.

En tidigare högt uppsatt chef hos elbussföretaget Hybricon i Umeå åtalas tillsammans med tre aktieägare i företaget för insiderbrott, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Enligt åtalet ska brottet ha begåtts i samband med att Hybricon den 14 maj 2018 förlorade en upphandling av elbussar som Umeå Kommunföretag då fattade beslut om. Upphandlingen gällde 25 elledbussar samt laddstationer och vanns av VDL. Värdet av upphandlingen uppgick till närmare 200 miljoner kronor.

Åklagaren hävdar att den nu åtalade chefen fick besked om kommunens beslut i upphandlingen klockan 14.34 den 14 maj – en knapp timme innan Hybricon offentliggjorde att man förlorat upphandlingen. Då uppmanade den då höge chefen tre aktieägare i Hybricon att sälja sina aktier, vilket dessa också gjorde med en vinst, eller förlustbegränsning, på ca 51 500, 146 500 respektive 89 900 kronor.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

Till Västerbottens-Kuriren säger Hybricons vd Johan Suup att chefen inte har varit anställd av företaget utan ha arbetat på konsultbasis, men att han under en kort tid haft en chefsposition.

– Det här är givetvis inget som företaget accepterar, men i det här fallet är det inte företaget som har gjort något fel, utan enskilda personer, framhåller Johan Suup för tidningen.

Ärendet handläggs av Finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten och kommer upp i Stockholms tingsrätt i mitten av december.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)