Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enighet om förlängt coronastöd till företag i Danmark

Michael Nielsen, vd för Dansk Persontransport:; Viktigt att turistbussarna omfattas av ett fortsatt stöd. Foto: Dansk Persontransport.

Det finns nu en politisk enighet i Danmark att förlänga delar av den danska motsvarigheten till omställningsstödet till oktober. Liksom det svenska omställningsstödet riktar sig det danska till företag som tappat en stor del av sin omsättning på grund av covid-19-pandemin, exempelvis företag i besöksnäringen. Det svenska stödet gäller bara företag som drabbats under mars och april, trots att det från bland annat rese-, turist- och bussturistbranschen gång på gång har rests krav på att stödet ska förlängas. Dessa näringar har ju större delen av sina intäkter under sommarmånaderna.

I Danmark har företagen kunnat söka ett särskilt stöd under vårens covid-19-pandemi för minskad omsättning från april till och med den8 juli. Stödet liknar det svenska omställningsstödet.

I början av juli beslutade den danska regeringen om ett särskilt, ytterligare stöd under juli och augusti för företag som kunde visa att man tappat minst 50 procent av sin verksamhet på grund av covid-19-pandemin. Det gäller exempelvis företag som är beroende av besöksnäringen, såsom turistbussföretagen.

Nu finns en politisk enighet om att förlänga detta a riksärskildtade covid-19-stöd till oktober, även om det inte finns något beslut i frågan än.

Förlängningen kommer i så falla endast att omfatta särskilt hårt drabbade och utpekade näringar såsom besöksmål, evenemang och hotell, men också företag som kan visa att deras egen verksamhet är starkt beroende av dessa näringar verksamhet, såsom turistbussföretag. De karakteriseras i den danska debatten som underleverantörer till dessa näringar.

– Turistbussföretagen är direkt beroende av att besöksmål och andra serviceföretag inom besöksnäringen såsom hotell och restauranger har sin verksamhet igång, vilket de knappt haft under Corona krisen. Därför menar vi att det är helt rätt att även turistbussarna omfattas av ett fortsatt stöd. Våra företag har kunnat överleva tack vare de stöd regeringen gett och det vore vansinnigt att inte se till att företagen klarar sig igenom hela krisen. Det vore att slänga de skattepengar som redan satsats i sjön, säger Michael Möller Nielsen, vd för den danska bussbranschens organisation Dansk Persontransport.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)