Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gotland: Gymnasiebussar och ändrade skoltider för att slippa trängsel

Gotland har löst utmaningen med det ökade kollektivresandet när gymnasieskolorna börjar igen. Foto: Region Gotland.

Region Gotland kommer både att senarelägga skolstarten på morgonen och erbjuda gymnasieeleverna skolskjuts när gymnasieskolan öppnar igen nästa vecka efter att under våren ha bedrivit distansundervisning. För Wisbygymnasiet innebär det att omkring 1 500 elever återvänder. Åtgärderna från regionen ska göra att eleverna kan delta i undervisningen, samtidigt som kollektivtrafiken har minskad kapacitet på grund av covid-19-pandemin.

– Målet är att eleverna ska komma tillbaka och få skolförlagd undervisning. Vi vet att många längtar tillbaka och att det finns elever som behöver det nära personliga mötet och stödet för att klara studierna, säger Peter Lerman, rektor för Wisbygymnasiet.

För gymnaiset och regionen har det varit en utmaning hur alla kollektivtrafikresande gymnasieelever ska kunna ta sig till skolan, då kapaciteten på bussarna minskat kraftig till följd av trängselåtgärder under den rådande covid-19-pandemin.

Lösningen har blivit att tolv skolskjutsbussar, som används för att köra grundskoleelever tidigare på morgonen och på eftermiddagen och tre extra turistbussar ska användas för att ordna skolskjuts till Wisbygymnasiets elever på nationella program och introduktionsprogram. Detta efter att skoldagen senarelagts och schemat kommer att löpa från klockan 9.30 till 17.00.

– Tack vare att Region Gotland har ansvar för både läns- och kommuntrafiken har det varit enkelt för oss att komma fram till en lösning så här snabbt och att ramavtalet med Bergkvarabuss gör att vi nu kan avropa ytterligare bussar, säger Rolf Andersson, försörjningschef vid utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

– Skolskjutslösningen kommer att löpa först och främst till höstlovet (vecka 44) och kan förlängas till jul. Kostnaden för detta är 1,8 miljoner kronor eller 3,5 miljoner kronor om skolskjutslösningen förlängs.

Genom den här lösningen bedöms den allmänna linjetrafiken kunna räcka till för andra som reser i kollektivtrafiken. Grundskolelever som är anvisade till kollektivtrafiken kommer att kunna fortsätta att resa med linjebuss som vanligt. Även eleverna i grundsärskola och gymnasiesärskola samt elever i det fristående Gutegymnasiet fortsätter att åka i kollektivtrafiken som vanligt.

– Vi är nöjda över att detta minskar belastningen på kollektivtrafiken. Vi befinner oss i ett läge där vi alla behöver hjälpas åt för att minska smittspridningen, säger Jenny Iversjö, avdelningschef vid teknikförvaltningen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)