Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Inget krav på munskydd i kollektivtrafiken

I Berlin talar tydliga anslag på bussdörrarna om att munskydd är obligatoriskt – annars riskerar resenären drygt 500 kronor i böter. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiken i storstadsregionerna planerar inte att införa krav på att resenärerna använder munskydd. Inte heller SJ planerar något sådant krav, rapporterar Dagens Nyheter som har frågat Skånetrafiken, Västtrafik, SL och SJ. Samtliga flygbolag i Europa har däremot krav på att passagerarna använder munskydd, likaså kollektivtrafiken i ett flertal städer i Europa.

Folkhälsomyndigheten utesluter dock inte att det kan komma rekommendationer om munskydd.

– Visar det sig att det inte går att driva kollektivtrafik utan mycket trängsel så får vi ju fundera på vilka andra åtgärder vi kan ta till. Som Världshälsoorganisationen WHO säger kan munskydd vara ett komplement om det absolut inte går att göra på något annat sätt för att undvika trängseln i sig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

Den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Sundhedsstyrelsen, slog häromdagen fast att man med fördel kan använda munskydd i kollektivtrafiken vid tidpunkter då det kan vara svårt att hålla avstånd till andra passagerare. I Helsingfors planerar lokaltrafiken att kräva att passagerare använder munskydd om säkerhetsavstånd inte kan garanteras.

Många andra städer i Europa har krav på munskydd i kollektivtrafiken, exempelvis London och Berlin. I den tyska huvudstaden får den som inte använder munskydd när hen åker buss eller annan kollektivtrafik böta 50 euro, cirka 510 kronor – ett belopp som sannolikt kommer att höjas.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)