Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandling av biljettkontroller måste göras om

Västtrafik tvingas göra om sin upphandling av biljettkontroller. Foto: Västtrafik.

Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att Västtrafik måste göra om upphandlingen av biljettkontroller i kollektivtrafiken. Därmed försenas den utökning av kontrollerna som Västtrafik hade planerat. Företaget ISS vann upphandlingen som blev klar den 20 september i fjol. Securitas, som hade det tidigare avtalet överklagade och har nu alltså fått stöd i högsta instans.

Avtalet mellan ISS och Västtrafik var värt 700 miljoner kronor, skulle löpa på fem år och innebära att antalet biljettkontroller fyrdubblades, från 2,5 till 10 miljoner kontroller per år.

Redan då, innan covid-19-pandemin, bedömde Västtrafik att var tionde resa gjordes av plankare.

Securitas hävdade i sitt överklagande att den modell var bristfällig som Västtrafik använt sig av i upphandlingen med ett poängsystem för kvalitetskriterier. Det gällde bland annat styrning och uppföljning av kontrollerna, hantering av risker och kundbemötande.

Securitas ansåg i sitt överklagande att modellen brister i öppenhet och ger ett alltför stort utrymme för godtyckliga bedömningar.

Efter nästan ett års turer i rättsmaskineriet har nu alltså högsta förvaltningsdomstolen gått på Securitas´ linje, vilket innebär att upphandlingen måste göras om.

– Det är väldigt olyckligt, eftersom vi är i behov av våra biljettkontrollanter. Om jag ska vara lite hård är jag besviken på domstolarna, säger Västtrafiks styrelseordförande Peter Hermansson (M) till Göteborgs-Posten.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)