Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Malmö kritiserar Skånetrafiken

Linje 5, Malmöexpressen, tillhör de linjer där Skånetrafiken har minskat utbudet. Nu riktar tunga Malmöpolitiker kritik mot Skånetrafiken. Arkivbild: Ulo Maasing.

Politikerna i Malmö stad riktar nu kritik mot Skånetrafiken för de nerdragningar i kollektivtrafiken som Skånetrafiken genomförde i samband med tidtabellsskiftet den 16 augusti. Nerdragningarna har mötts av bred kritik, men försvaras av Skånetrafiken som menar att de är nödvändiga, dels av ekonomiska skäl, dels av miljöskäl eftersom resandet har minskat kraftigt till följd av covid-19-pandemin.

I ett brev som presidiet i tekniska nämnden i Malmö har skickat till politikerna i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne uttrycker Malmö sitt missnöje med nerdragningarna.

Brevet är undertecknat av tekniska nämndens ordförande Andréas Schönström (S), dess vice ordförande Håkan Linné (L) och dess andre vice ordförande Håkan Fäldt (M).

I brevet pekar Malmöpolitikerna på flera linjer som har fått glesare trafik. bland andra linje 35 mellan östra Malmö och Skånes Universitetssjukhus och Södervärn, liksom linje 2, 3 och Malmöexpressen linje 5. Malmöpolitikerna befarar att trängseln i kollektivtrafiken kommer att förvärras under hösten

– Det som behövs nu är att bussar och tåg har en kapacitet och ett utbud som minimerar trängsel för de som inte har möjlighet att gå eller cykla till sina resmål. Det är också viktigt att boende i alla delar av Malmö har möjlighet att resa kollektivt även tidiga morgnar och på kvällstid, heter det i brevet.

Där tar politikerna också upp bostads- och industriområdet Valdemarsro som är byggt på Bulltofta flygplats tidigare område. Där kan de boende inte ta bussen efter klockan 21.

– Det kan inte förväntas att barn och ungdomar, eller vuxna för den delen ska ta sig till fots drygt 1,5 kilometer i mörker över motorvägar och genom industriområden för att komma hem efter en kvällskurs, ett träningspass eller en träff med vänner i staden, skriver Malmöpolitikerna.

De vill ha en omgående omprövning av nerskärningarna i trafiken och att turtätheten återställs.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)