Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökade biljettkontroller minskar trängsel

UL i Uppland ökar biljettkontrollerna för att säkra intäkter och minska trängsel. Foto: Wikimedia Commons/David Arthurs.

För att minska trängseln på bussar och tåg samt för att säkra en del av intäkterna ökar nu UL i Uppland biljettkontrollerna. UL har det övergripande ansvaret för kollektivtrafiken i Region Uppsala och konstaterar att många resenärer under våren och sommaren har passat på att resa utan giltig biljett.

Tillsammans med ett minskat resande under pandemin förlorade UL under våren cirka 1-1,5 miljon kronor om dagen. Samtidigt bidrar fuskåkarna till ökad trängsel.

– Kollektivtrafiken är till för dem som måste åka och som betalar för sig, säger Johan Örjes (C), ordförande i Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden i Region Uppsala.

Även om UL uppger att siffrorna inte är lika nattsvarta längre riskerar förvaltningen att göra en förlust på flera hundra miljoner kronor i år. En förlust som riskerar, om man inte får ersättning från staten, att leda till att utbudet i kollektivtrafiken förändras med färre turtäthet eller indragna linjer.

– I vanliga fall brukar vi prata om att det är viktigt att man betalar för sig för att vi ska kunna utveckla kollektivtrafiken. Men som läget ser ut just nu, med att det är så förhållandevis många som åker utan att ha giltig biljett handlar det snarare om att bibehålla den trafik vi har idag, säger Nikodemus Kyhlen, marknadschef på Trafik och Samhälle i regionen.

– De som framförallt kommer drabbas om vi skulle behöva dra ner på trafiken är pendlarna som troget köper sina månadskort och behöver kollektivtrafiken för att ta sig till och från sina arbeten, säger Helena Klange, presschef på UL.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)