Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Provocerande om resegarantier till arrangörer och bussbolag”

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: ”Det är mycket anmärkningsvärt och närmast provocerande att så fort det blåser kring resebranschen väljer närliggande aktörer, som när nödvändiga för framförallt branschens små aktörer, att agera både hastigt och kortsiktigt.” Foto: Ulo Maasing.

Corona pandemin ändrar möjligheterna för att ställa garantier vid paketresearrangemang, konstaterar Sveriges Bussföretag. Flera bussresearrangörer och bussbolag har den senaste tiden fått besked om att aktörer som arbetar med resegarantier till reseföretag nu lägger ner den verksamheten. ”Anmärkningsvärt och provocerande”, säger Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

Det är covid-19-pandemins effekter på resebranschen som nu har fått flera företag att se över sina erbjudanden till landets researrangörer och resebyråer.

Sveriges Bussföretag uppger att flera bussresearrangörer och bussföretag den senaste veckan har nåtts av information om att flera aktörer nu under hösten avvecklar sin verksamhet inom garantier till reseföretag.

Alla företag som arrangerar paketresor måste upprätta en resegaranti hos Kammarkollegiet. Garantin innebär att kunder får kompensation om researrangören går i konkurs. Den ger inte rätt till ersättning när resor ställs in av andra orsaker, som avrådan från myndigheter. Företag kan upprätta garantin direkt till Kammarkollegiet, eller via en tredje part. Storleken på summan avgörs av bolagets budget.

– Det är mycket anmärkningsvärt och närmast provocerande att så fort det blåser kring resebranschen så väljer närliggande aktörer, som när nödvändiga för framförallt branschens små aktörer, att agera både hastigt och kortsiktigt, kommenterar Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv.

– Vi vet sedan länge att en oerhört liten del av ställda resegarantier nyttjas, vilket gör att det bedömts som relativt riskfritt att skapa försäkringslösningar. Dessa har nyttjats av såväl stora som små researrangörer som nu måste söka andra alternativ, vilket inte är särskilt enkelt i den situation som många av företagen just nu befinner sig i ekonomiskt. Grundproblemet är att dagens system med resegarantier ställer orimligt höga krav på researrangörerna och borde konstrueras om.

Genom åren har intresset för att erbjuda lösningar för ställd resegaranti hos externa parter som finans- och försäkringsbolag varierat, uppger Sveriges Bussföretag.

Organisationen har sedan flera år ett samarbete med försäkringsbolaget Vector Nordic. Vector Nordic är resebranschens egen försäkringslösning för resegarantier och andra garantikrav. Som anknuten försäkringsförmedlare till Gar-Bo Försäkring AB erbjuder Vector resebyråer och researrangörer i Norden säkerheter för i första hand resegarantier men även för de garantier som IATA och SilverRail kräver.

Genom Vector får reseföretagen tillgång till säkerheter i form av garantiutfästelser till konkurrenskraftiga premier utan uppläggningsavgifter och så långt möjligt utan krav på motsäkerheter. Försäkringsbolaget startades av Svenska resebyråföreningen, SRF, som en reaktion på de tuffa villkor som marknadens fristående kommersiella aktörer då erbjöd svenska resebyråer och researrangörer. Sveriges Bussföretag har sedan starten haft en samverkan med SRF och Vector Nordic.

– Att vi själva i branschen ska behöva agera som försäkrings- och finansbolag är i sig märkligt och ytterligare ett bevis på att dagens system med resegarantier behöver konstrueras om, kommenterar Anna Grönlund.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)