Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Riktade branschspecifika stöd behövs”

Mikael Nilsson, ordförande i Skånes Bussföretag.

Det behövs branschspecifika stöd och det snabbt. Bland svenska turistbussföretag finns det exempel på företag som har förlorat 98 procent av sin omsättning jämfört med i fjol. Det skriver Mikael Nilsson, ordförande i Skånes Bussföretag och Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag i en debattartikel i Skånska Dagbladet (klicka här).

De konstaterar att i januari såg 2020 ut att bli ett av de bästa åren någonsin för företag som kör turist- och expressbussar och arrangerar gruppresor med buss i Skåne. Men sedan vände det tvärt.

– Vi, tillsammans med andra kollegor inom persontransporter, resebyråer och hotell var bland de första som den annalkande krisen slog till med full kraft, skriver Mikael Nilsson och Anna Grönlund och fortsätter:

– Det blir allt tydligare att vi som arbetar med persontransporter, tillsammans med resebyråer, besöksnäringen, kultursektorn och mötes- och eventindustrin kommer att ha en fortsatt mycket tuff höst framför oss.

Nilsson och Grönlund framhåller att det är tydligt att det framöver behövs riktade stöd till särskilt drabbade branscher, och det snabbt. Ett riktat stöd för avställda bussar är ett exempel på stöd till bussföretag som har drabbats hårt av krisen, skriver de båda.

– Om dessa företag som vanligtvis kör express- och turistbussar inte får ytterligare stöd finns en risk att samhället förlorar denna transportkapacitet, vilket längre fram blir negativt för exempelvis föreningsliv och besöksnäringen över hela landet. Dessa företag är också viktiga för ett fungerande transportnät även på landsbygden. När exempelvis tågtrafik tillfälligt behöver ersättas eller region- och lokaltrafiken behöver förstärkas för att minska trängsel, anlitas dessa företag, skriver Mikael Nilsson och Anna Grönlund och fortsätter:

– I grunden handlar det om att förvalta skattepengar på ett bra sätt. De branscher som på grund av myndigheternas rekommendationer och regler behöver arbeta på ett annat sätt även i höst behöver också kunna överleva. Annars har det rullats ut åtskilliga miljarder i såväl korttidspermittering som omställningsstöd och andra åtgärder till ingen nytta.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)