Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ytterligare miljard i stöd till kollektivtrafiken – i Norge

Norska regeringen satsar ytterligare mer än en miljard på stöd till kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Medan den svenska regeringen håller hårt på mer stöd till kollektivtrafiken satsar den norska ännu mer – och långt mer än den svenska. Den norska regeringen presenterade på måndagen ytterligare stöd till fylkeskommunerna (regionerna) på 1,5 miljarder norska kronor (1,45 miljarder SEK). Pengarna ska kompensera ytterligare förluster som kollektivtrafiken i fylkena har drabbats av under coronapandemin. Pengarna kommer utöver ett stöd på 3,1 miljarder norska kronor (3 miljarder SEK) som Stortinget beviljade i våras.

I Sverige, med ungefär hälften av Norges folkmängd, har regeringen i år satsat tre miljarder kronor på stöd till kollektivtrafiken för dess förluster på grund av coronapandemin. Svensk Kollektivtrafik bedömer dock att förlusterna i år uppgår till mellan nio och tio miljarder kronor.

– Det är positivt att regeringen vill kompensera fylkeskommunerna för dokumenterade minskningar av biljettintäkterna och merkostnader till följd av covid-19, säger Jon H Stordrange, vd för den norska bussbranschens organisation NHO Transport.

Norges näringsminister Iselin Nybø presenterade på måndagen även en ny kompensationsordning för reselivet. Den gäller från och med september och året ut. Delar av branscherna för persontransporter ingår i stödet.

– Turistbuss- och flygbussföretagen måste inkluderas för att hela värdekedjan inom resebranschen ska kunna upprätthållas, säger Jon Stordrange.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)