Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny strid om busstrafiken på Gotland

Förvaltningsrätten i Stockholm får åter busstrafiken på Gotland på sitt bord. Foto: Ulo Maasing.

En ny rättslig strid om busstrafiken på Gotland håller på att blåsa upp. Det är Gotlandsbuss, som tidigare körde busstrafiken på ön, som har vänt sig till förvaltningsrätten i Stockholm för att få det nuvarande avtalet mellan Region Gotland och Bergkvarabuss ogiltigförklarat eftersom man anser att Bergkvarabuss inte följer de krav som ställdes i upphandlingen och som finns i trafikavtalet, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland.

Därför har Gotlandsbuss hos förvaltningsrätten begärt att avtalet mellan Bergkvarabuss och Region Gotland förklaras ogiltigt eftersom regionen har gjort så stora ändringar i det ursprungliga avtalet.

Gotlandsbuss framhåller att av alla de 76 bussar som Bergkvarabuss kör i linje- och skolskjutstrafiken är endast 37 biogasdrivna. I upphandlingen krävde Region Gotland att 70 procent av bussarna skulle vara biogasdrivna men i verkligheten är bara 49 procent av bussarna biogasdrivna.

Dessutom, skriver Gotlandsbuss till domstolen, att flera av de bussar som Bergkvarabuss använder sig av håller fel fordonsklass samt att också prisjusteringar har gjorts som inte ligger i linje med upphandlingen.

Till SR Gotland säger regionens kollektivtrafikchef Jyrki Vainio att han anser att Bergkvarabuss följer avtalet. Bergkvarabuss´ depåchef Henric Hedenqvist säger att företaget följer regionens kravlista.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)