Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal i Skåne vill stoppa dörröppning

Kommunal i Skåne vill stoppa plexiglasskydd för förarna och öppna framdörrar. Arkivbild: Ulo Maasing.

Skyddsombuden vid bussföretagen Nobina och Bergkvarabuss i Skåne vill stoppa företagens planer på att installera plexiglasskydd vid förarplatsen så att framdörrarna åter kan öppnas. ”Vi är oroliga för trafiksäkerheten och vår hälsa”, säger Mikael Olsson, huvudskyddsombud vid Nobina, till tidningen Kommunalarbetaren.

Skånetrafiken hoppas att början av nästa år kunna öppna framdörrarna på bussar i region- och tätortstrafik. I SL-trafiken har framdörrarna redan börjat öppnas med start hos Nobina i Norrtälje. I Skåne vill dock Kommunals skyddsombud stoppa Nobinas och Bergkvarabuss´ försök med plexiglasskydd för förarna och har nu vänt sig till Arbetsmiljöverket i frågan.

– Plexiglaset går inte ända upp. Om en lång person hostar kan föraren utsättas för droppsmitta. Och plexiglaset blänker vilket försämrar sikten. Det är trafikfarligt. Vi kräver att bussar med plexiglas måste typbesiktas vilket inte har gjorts, säger Mikael Olsson till tidningen.

– Många av våra förare känner sig mycket tryggare med att fortsätta att hålla framdörrarna stängda, säger Kerstin Jakobsen, huvudskyddsombud vid Bergkvarabuss i Ystad.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)