Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stora kliv för elbussar

I helgen startade Keolis i Nederländerna upp Europas största linjenät med elbussar. Foto: BYD.

Elektrifieringen av busstrafiken i Europa tar nu stora kliv framåt, På söndagen satte Transdev 145 nya elledbussar från Volvo i trafik i Göteborgsområdet. Två veckor tidigare introducerade Keolis 102 batteribussar från Yutong och tio trådbussar från Solaris i Norges andra stad Bergen. Men på söndagen övertrumfades de båda nordiska städerna med råge när Keolis startade ny trafik i Nederländerna med hela 246 batteribussar i de holländska provinserna Gelderland och Overijssel, samtliga tillverkade av BYD.

Enligt Keolis är den trafik man nu startat i Nederländerna Europas största linjenät med elbussar. Det omfattar 120 linjer som trafikerar 180 mindre samhällen och de fyra medelstora städerna Apeldoorn, Zwolle, Ede och Deventer. Trafikområdet har en sammanlagd befolkning på 3,1 miljoner människor.

Ytterligare 13 elbussar levereras nästa år.

Bussarna är levererade av BYD – 206 av dem är tolvmetersbussar, övriga är 13-metersbussar med uppgraderade batterier som gör dem lämpade för regional trafik. Samtlig bussar kan laddas såväl via pantograf som via Combo 2-kontakt. Sammanlagt finns 177 laddstationer. Över 750 förare har utbildats på de nya bussarna.

Elbussarna ersätter en befintlig flotta av dieselbussar och väntas reducera utsläppen av koldioxid med 16 000 ton årligen. Kväveutsläppen minskar med 5,31 ton årligen och utsläppen av finfördelade paretiklar med 133 kilo om året.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)