Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mycket kollektivtrafik på digitalt Transportforum

Årets digitala Transportforum ägna kollektivtrafiken stor uppmärksamhet. Foto: VTI/Hejdlösa bilder.

Kollektivtrafiken får ett stort utrymme på årets upplaga av den stora transport- och trafikkonferensen Transportforum som äger rum på onsdag och torsdag. Transportforum arrangeras av VTI, Statens väg- och transportforsknings-institut, och brukar samla cirka 1 500 deltagare under konferensdagarna i Linköping. I år är konferensen digital med anledning av covid-19-pandemin. Pandemin och dess konsekvenser för kollektivtrafiken får stort utrymme på konferensen.

Att konferensen i år är digital har gjort att det normalt mycket stora utbudet av seminarier och presentationer har bantats avsevärt. I fjol hölls det på de två konferensdagarna mer än 350 föredrag, i år är det betydligt mindre.

Samtidigt ägnas en större andel än vanligt av föredragen åt kollektivtrafik. Covid-19-pandemins konsekvenser för kollektivtrafiken, både på kort och lång sikt får stor uppmärksamhet.

Redan i inledningen på onsdag förmiddag är temat coronakrisens påverkan på staden, detta sedan infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har hållit sitt traditionella invigningstal.

Ett brett internationellt perspektiv anslås av Daniel Firth med mångårig erfarenhet av transport- och stadsplanefrågor i bland annat Stockholm, London och Vancouver. Idag är han programdirektör vid C40 cities som är ett nätverk av närmare 100 storstäder i alla världsdelar som arbetar med att tackla klimatförändringarna. I Sverige är Stockholm med i nätverket som representerar städer med tillsammans mer än 700 miljoner invånare och en fjärdedel av världsekonomin. I medlemsstäderna rullar nu mer än 66 000 elbussar och antalet stiger snabbt. Lena Hiselius, forskningsledare på K2 tar upp vilken roll kollektivtrafiken kan få efter pandemin.

Några axplock ur programmet under onsdagseftermiddagen:

Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik, presenterar färska siffror om svenskarnas kollektivresande under covid-19-pandemin. Foto: Svensk Kollektivtrafik.

Coronapandemin och kollektivtrafiken tas upp av en rad föredragshållare. Mattias Andersson från Svensk Kollektivtrafik kommer att presentera färska resultat från en ny undersökning om svenska folkets resande under pandemin. Effekterna av pandemin på kollektivresandet i Stockholms län och i Sverige tas upp liksom pandemins effekter på fjärrtrafiken med bland annat buss.

Hur pandemin kommer att påverka kollektivtrafiken på lång sikt tas upp av Mari Betanzo från norska Asplan Viak. Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) kommer att i ett samtal med Ulrika Frick (MP), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland, diskutera pandemins konsekvenser.

Förmånsbeskattning av förmånsbil, arbetsplatsparkering och kollektivtrafikkort; Framkomlighet för bland annat bussar i städerna; Smarta kollektivtrafiksatsningar, Hinder och barriärer i kollektivtrafiken ur ett användarperspektiv.

Självkörande bussar kommer också att tas upp på onsdagseftermiddagen.

Säkerhetskulturen i bussbranschen behandlas i ett av de inledande seminarierna på torsdagsmorgonen där resultat från en aktuell undersökning presenteras. På ett annat seminarium på torsdagen behandlas förarlösa fordon och vilka utmaningar och möjligheter dessa utgör för kollektivtrafiken.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)