Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Färre tillåts på långfärdsbuss och tåg

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och socialminister Lena Hallengren aviserade nya restriktioner för långväga buss- och tågtrafik.

Nya restriktioner som drabbar bussbranschen presenterades på tisdagen av socialminister Lena Hallengren (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). På en pressträff vid lunchtid informerade de båda ministrarna om att regeringen planerar att begränsa antalet resenärer på långfärdsbussar och tåg. Syftet är att begränsa spridningen av covid-19-smittan.

De nya restriktioner som regeringen planerar att införa innebär att antalet resenärer på bussar och tåg i fjärrtrafik begränsas. För buss- och tågresor på 150 kilometer eller mer får högst 50 procent av sittplatserna ombord säljas. Inte vid något tillfälle får antalet passagerare ombord vara fler än 50 procent av sittplatserna.

Om företagen redan har bokat fler platser än hälften av kapaciteten inför exempelvis sportlovet får de behålla bokningarna. Detsamma gäller för bokningar som görs nu och fram till den 14 februari när de nya restriktionerna träder i kraft.

– Även om resandet har minskat en hel del, men är högre än det var under mars, april och maj. Vi måste göra mer för att begränsa resandet. Vi vet att smittorisken ökar när man vistas länge i samma miljö. Därför riktar vi in oss på långväga resor, förklarade Tomas Eneroth på presskonferensen.

– En motsvarande regel för inrikesflyget behövs inte därför att man befinner sig ombord under kortare tid och dessutom är luftcirkulationen bättre, sa infrastrukturministern.

Regeringen skickar nu ut sitt förslag på de nya restriktionerna för att sedan på fredag. Därefter införs begränsningarna söndag den 14 februari och ska gälla till slutet av maj.

På en direkt fråga om de berörda företagen kommer att kompenseras för det intäktsbortfall som restriktionerna innebär svarade Tomas Eneroth att regeringen redan har gjoir stora insatser för företagen.

– Men jag utesluter inte att det kan komma fler åtgärder, sa infrastrukturministern som inte heller uteslöt ytterligare restriktioner som skulle kunna gälla den lokala och regionala kollektivtrafiken.

Läs också Sveriges Bussföretags och Stockholms Handelskammares kommentarer till de nya restriktionerna genom att klicka här.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)