Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Munskydd på buss och tåg hela dygnet i Region Uppsala

Rekommenderas nu för alla buss- och tågresor i Region Uppsala.

De regioner i landet som utfärdar rekommendationer om att munskydd i kollektivtrafiken ska användas hela dygnet blir snabbt fler. Sent på tisdagseftermiddagen utökade Region Uppsala rekommendationerna för att motverka spridningen av covid-19. Regionen utökar också provtagningen för att förebygga en tredje våg.

– Vi har just nu ett stabilt läge i Uppsala län, både när det gäller antalet sjukhusvårdade och antalet konstaterade fall. Men i angränsande län ser vi en kraftig ökning av antalet fall och får rapporter om nya virusvarianter. Därför skärper vi rekommendationerna för att förebygga att läget försämras, säger tf smittskyddsläkare Helena Palmgren i Region Uppsala.

Enligt den nya rekommendationen ska engångsmunskydd alltid användas vid resor i kollektivtrafiken, inte bara under vissa tider. Munskydd rekommenderas också i andra inomhusmiljöer, där man vistas under en längre tid (mer än 15 minuter) och inte kan hålla ett avstånd på två meter till andra människor. Undantag görs för skolmiljöer, där nationella rekommendationer fortfarande gäller.

Region Uppsala avråder också från resor inom länet och inom landet som inte är nödvändiga.

Rekommendationerna i Region Uppsala är framtagna i samråd med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen och gäller till den 30 mars.

Tidigare under tisdagen utökade bland andra Region Stockholm och Region Sörmland rekommendationerna till att bland annat omfatta munskyddsanvändning i kollektivtrafiken hela dygnet (klicka här).

Sedan tidigare har liknande rekommendationer utfärdats i Gävleborg och Västerbotten (klicka här) samt i Västra Götaland (klicka här).

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)