Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Östgötaupphandling behöver inte göras om

Efter ett drygt års rättsliga turer står det klart att förra råets stora expressbussupphandling i Östergötland inte behöver göras om. Arkivbild: Ulo Maasing.

Östgötatrafikens stora upphandling av express- och regionbusstrafik i Östergötland behöver inte göras om enligt en dom i Förvaltningsrätten i Linköping. Upphandlingen avgjordes först i slutet av januari förra året. Sedan dess har de rättsliga turerna kring upphandlingen pågått.

Ursprungligen tilldelades Grimslövsbuss AB all den aktuella trafiken på ett elvaårigt avtal och till ett värde av drygt 2,1 miljarder kronor. Upphandlingen omfattade två anbudspaket med totalt ca 90 fordon.

Transdev och Nobina begärde dock överprövning av upphandlingen. De båda företagen la det näst billigaste anbudet i var sitt trafikpaket. I det ena paketet la Transdev det näst lägsta budet, 4,67 procent dyrare än Grimslövsbuss. I det andra paketet la Nobina ett anbud som var 2,32 procent dyrare än Grimslövsbuss´ anbud.

De båda företagen hävdade att Grimslövsbuss inte uppfyllde en rad krav som ställdes i upphandlingen, bland annat kravet på referensuppdrag.

I början av april fick de båda företagen rätt av Förvaltningsrätten i Linköping som bestämde att upphandlingen skulle rättas genom att Östgötatrafiken gjorde en ny anbudsprövning där Grimslövsbuss inte var med.

Men Östgötatrafiken och Grimslövsbuss var inte nöjda utan överklagade till kammarrätten i Jönköping som dock nekade prövningstillstånd. Förvaltningsrättens dom stod därmed fast. Östgötatrafiken gjorde en ny utvärdering av anbuden där inte Grimslövsbuss´bud fick vara med. Transdev och Nobina fick var sitt trafikpaket.

Grimslövsbuss tog dock fortsatt strid och begärde i augusti att upphandlingen skulle rättas så att Grimslövsbuss ursprungliga bud ingår i utvärderingen av anbuden. I andra hand ville Grimslövsbuss att hela upphandlingen avbryts och görs om.

Grimslövsbuss´ begäran om överprövning avslås nu av Förvaltningsrätten i Linköping som anser att det finns skäl för ingripande. Därmed behövs inte miljardupphandlingen göras om.

Som en följd av de rättsliga turerna har trafikstarten för de nya avtalen skjutits fram från sommaren i år till december.

Under tiden har också Grimslövsbuss, som ingår i Karlssonbusskoncernen, fått nya ägare. I slutet av januari förvärvades nämligen KarlssonBuss i Vaggeryd av det kanadensisk-brittiska investmentbolaget CBRE Caledon Capital Management Inc. Familjen Karlsson behåller en mindre aktiepost i koncernen, vilket vi tidigare rapporterat om (klicka här).

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)