Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Två av tre struntar i munskyydd i rusningstid

I Halland blir användningen av munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid sämre och sämre uppger länsstyrelsen i Halland. Foto: Hallandstrafiken.

Sedan den 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten att resenärer i kollektivtrafiken ska använda munskydd under rusningstid, det vill säga klockan 7 – 9 samt 16 – 18. Men två tredjedelar av resenärerna struntar i rekommendationen enligt en undersökning som Sveriges Television har gjort. I flertalet länder i Europa och Nordamerika är munskydd obligatoriskt i kollektivtrafiken, oavsett tid på dygnet. På många håll riskerar den som inte har munskydd dryga böter.

SvT konstaterade på torsdagsmorgonen att i tio svenska städer var det runt två tredjedelar av resenärerna som inte använde munskydd.

Landets länsstyrelser delar bilden att få använder munskydd enligt rekommendationerna.

Varje vecka rapporterar landets länsstyrelser bland annat hur folkhälsomyndighetens rekommendationer om olika åtgärder följs. Länsstyrelsen i Malmö sammanställer rapporterna från de olika länsstyrelserna. I den senaste rapporten, publicerad i tisdags, heter det att merparten av de län som rapporterat om munskyddsanvändning uppger att användningen är låg.

Det gäller 8 av 21 län. Två län uppger att användningen av munskydd ligger på eller strax över 50 procent, medan tre län bedömer att användningen varierar mellan låg och medelgod användning.

Enligt länsstyrelsen i Norrbotten rapporterar en kommun att endast cirka 25 procent av resenärerna använder munskydd i rusningstid. Länsstyrelsen i Halland konstaterar att det blir sämre och sämre. ”Användandet av munskydd enligt Folkhälsomyndighetens råd minskar i länet. I peaktider använder som mest cirka 15 procent munskydd. Övriga tider mellan 5 och 10 procent”, skriver Länsstyrelsen i Halland.

I USA är det dryga böter för den som inte använder munskydd när hen tar bussen eller tåget. På den här bussen i Houston, Texas, framgår munskyddskravet av destinationsskylten. Foto: Houston METRO.

I flertalet länder i Europa och Nordamerika är det ett krav att ständigt använda munskydd i kollektivtrafiken. Den som inte gör det riskerar dryga böter. Här är några exempel:

I USA utfärdade nyligen president Joe Biden krav på munskydd i kollektivtrafik, på tåg och i flygplan.

I Berlin kostar det som minst 50 euro att strunta i munskyddskravet i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Myndigheten TSA, Transportation Security Administration följde upp kravet med rekommendationer på bötesbelopp för den som inte använder munskydd. Den som ertappas första gången får böta 250 dollar (2 080 SEK), den som ertappas flera gånger kan få böta upp till 1 500 dollar (12 485 SEK).

Transport for London, som svarar för kollektivtrafiken i den brittiska huvudstaden bötfäller förstagångssyndare med 200 pund (2 300 SEK) som dock halveras om man betalar inom fjorton dagar. Bötesbeloppet stiger för den som ertappas flera gånger upp till ett maxbelopp på 6 400 pund (73 600 SEK)!

I Frankrike bötfälls den som inte använder mask i kollektivtrafiken med 135 euro (1 360 SEK).

I Tyskland varierar bötesstraffet från förbundsstat till förbundsstat för den som inte använder mask när hen reser med buss eller tåg. I exempelvis Berlin är bötesbeloppet första gången 50 euro (505 SEK), men den som ertappas upprepade gånger kan få böta upp till 550 euro (5 550 SEK).

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)