Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik börjar öppna framdörrarna

Västtrafik i Västra Götaland öppnar åter framdörrarna på bussarna, område för område. Först ut är stadstrafiken i Borås. Foto: Thomas Harrysson.

Nu börjar Västtrafik i Västra Götaland att åter öppna framdörrarna på bussarna. Först ut är stadstrafiken i Borås och Västtrafik planerar att alla bussar i regionen ska kunna öppna framdörren till sommaren.

Sedan i mars har framdörren på Västtrafiks bussar varit stängd för resenärer och de främre sätena har varit avspärrade. Åtgärden vidtogs av Västtrafik tillsammans med de upphandlade trafikföretagen för att öka tryggheten hos förarna. Nu har Arbetsmiljöverket godkänt en lösning som gör det möjligt att kunna öppna dörrarna för påstigning igen, konstaterar Västtrafik som anser att lösningen, ett skyddsglas som monteras runt förarhytten, innebär en trygghet för både förare och resenärer.

– Att återgå till att ha påstigning via framdörren är viktigt för att föraren ska kunna ge resenärer en bra service och kontrollera biljetter. Det innebär även en minskad risk för trängsel vid på- och avstigning. Lösningen är noga framtagen tillsammans med Arbetsmiljöverket och skyddsombud för att säkerställa tryggheten, säger Anna Johansson, enhetschef affärsenheten på Västtrafik.

På de linjer där det tidigare funnits ombordförsäljning kommer resenärerna att åter kunna köpa vissa biljetter ombord. Det kommer även att bli tydligare för resenärer igen att biljetten ska visas upp vid påstigning, vilket bidrar till att säkra kollektivtrafikens intäkter.

Dörrarna kommer successivt att öppnas på linjer i olika områden. I början av mars börjar man med stadstrafiken i Borås som körs av Nobina. Därefter står övriga Sjuhärad och sedan Tvåstad på tur. Övriga datum och områden är ännu inte satta men planen är att bussar i hela regionen ska ha skyddsglas på plats och därmed kunna öppna framdörrar till sommaren.

Västtrafik kommer att informera resenärer inför förändringen och i början även ha värdar ute i trafiken som stöttar vid på- och avstigning.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)