Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bantad trafik kan kosta Skåne 27 miljoner

Skånetrafiken riskerar att straffas av regeringen för nerdragningar av trafiken i fjol. Foto: Ulo Maasing.

De nerdragningar i kollektivtrafiken som Skånetrafiken genomförde i fjol kan komma att kosta Region Skåne omkring 27 miljoner kronor i uteblivet stöd från staten, skriver Kristianstadsbladet. Regeringen har i år avsatt två miljarder kronor i stöd till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Stödet ska till en del kompensera för kollektivtrafikens minskade biljettintäkter på grund av pandemin. Men till skillnad från fjolårets stöd är stödets storlek villkorat med att regionerna inte får dra ner på trafiken, jämfört med 2019. Och det har Skånetrafiken gjort.

Skånes andel av årets stöd motsvarar omkring 300 miljoner kronor. Men nedskärningarna i trafiken gör att det kan bli upp till 27 miljoner mindre i ersättning, varnar Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne enligt Kristianstadsbladet.

Ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne är Carina Zachau (M). Hon kontrar med att nedskärningarna beror på att staten inte ersatte Skånetrafiken fullt ut för de minskade biljettintäkterna i fjol.

– Om staten hade ersatt oss fullt ut hade vi inte behövt göra anpassningar i trafiken. I fjol gick vi back med 1,2 miljarder i biljettintäkter, och fick 470 miljoner i ersättning. I år ser det ut att bli mellan 250 och 300 miljoner. Men vi tappar fortfarande 80 miljoner kronor varje månad i biljettintäkter. De här pengarna från staten kommer inte ens att räcka till första maj. Om staten anser att vi ska köra för fullt, bör den ersätta oss för det intäktsbortfall vi har, säger hon till tidningen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)