Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre trängselinfo skapar trygghet och förtroende

Bättre information om trängsel ökar resenärernas trygghet och förtroende för kollektivtrafiken. Arkivbild: Ulo Maasing.

Att informera resenärer i kollektivtrafiken om när de kan vänta sig mer eller mindre trängsel kan både minska trängseln och öka resenärernas trygghet och förtroende. Det visar ny forskning från K2, Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik. Bakgrunden är att trängsel i kollektivtrafiken har blivit en viktig fråga under den pågående pandemin då kollektivtrafiken ibland lyfts fram som en riskfylld miljö som kan bidra till smittspridning.

Forskare knutna till K2 har studerat hur resenärer i kollektivtrafiken uppfattar trängsel under den pågående covid-19-pandemin och i vilken utsträckning resenärer är beredda att ändra sitt resande om de får information om trängsel.

En majoritet av de resenärer som deltog in studien var oroliga för att bli smittade av covid-19 vid resor med kollektivtrafiken. De flesta upplevde det dock som säkert ur smittspridningssynpunkt om endast en fjärdedel av platserna var upptagna. Med fler resenärer ökade oron.

Förbättrad trängselinformation skulle därför kunna minska resenärers oro för att bli smittade i kollektivtrafiken, konstaterar forskarna.

– De flesta resenärerna som deltog i vår studie var beredda att antingen välja en annan avgång, välja en annan resväg eller avstå från sin resa den dagen om de fick tillgång till trängselinformation. Om resenärer är beredda att förändra sitt resebeteende kan förbättrad trängselinformation både öka resenärers trygghet och minska trycket på kollektivtrafiken under högtrafik, menar Björn Lidestam från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut)som ansvarat för studien.

Studien genomfördes under en period då några kommuner i landet provade om utspridda skolstarter kunde minska trängseln i kollektivtrafiken. Resultaten visade dock inte att utspridda skolstartstider påverkade resenärernas upplevelser av trängsel.

Klicka här för att ladda ner studien från K2.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)