Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

EU-kommissionen presenterar förslag till vaccinpass

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade på onsdagen EU:s förslag till ”vaccinpass”.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade på onsdagen kommissionens förslag till ett ”vaccinpass”, eller som ”digital green certificate” som EU kallar dem. Från rese- och turistnäringen har många pressat på för ett sådant certifikat för att resandet ska kunna öppna upp igen. I Sverige har bland andra Sveriges Bussföretag argumenterat starkt för ett ”vaccinpass”.

”Passet” är egentligen inget pass, utan ett dokument i form av en QR-kod som kan visas upp, antingen på papper eller i exempelvis en smart telefon.

Den som kan få ”passet” är EU-medborgare som kan visa upp intyg på att de är vaccinerade mot covid-19, nyligen har testats negativt för viruset eller som har varit sjuka i covid-19 eller har antikroppar.

Alla vacciner som är godkända av EU:s läkemedelsmyndighet EMA godtas i certifikatet. Enskilda länder har dessutom rätt att godkänna även andra vaccin, exempelvis ryska Sputnik eller kinesiska Sinovac.

Certifikaten väntas bli införda till sommaren.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)