Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Halv miljon betalkortsblipp i SL-trafiken

Stockholmarna gillar att svinga plastkort i kollektivtrafiken. Foto: Region Stockholm.

Stockholmarna älskar att svinga sina betalkort när de reser kollektivt. Sedan i februari fungerar betalkort som SL-kort för enkelresor till helt pris i SL-trafiken och antalet blipp har nu passerat en halv miljon. ”En stor framgång”, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Systemet i Stockholm är ändå än så länge primitivt jämfört med städer som exempelvis London där betalkort har fungerat som kollektivtrafikens eget kort och med alla dess egenskaper när det gäller rabatter med mera.

– När alla kort blev SL-kort skrevs historia. Nu skriver resenärerna ytterligare historia när en halv miljon blipp passeras. Steg för steg, blipp efter blipp, blir resandet enklare och smartare för fler, säger Kristoffer Tamsons.

– I mitten av mars blippades 12.000 betalkort som ett SL-kort varje dag, det är en stor framgång. Nu fortsätter resan mot en enklare och smartare vardag. Nya biljettyper ska kunna blippas och fler digitala biljetter ska finnas i SL-appen.

Sedan den 2 februari är det möjligt att köpa enkelbiljett genom att blippa ett American Express-, Visa-, eller Mastercard-kort i en läsare vid spärren, mot läsaren på bussen, på betalstolpen eller hos konduktören, och sedan resa direkt. Det behövs alltså inget SL-Accesskort och inte heller en laddad reskassa.

Kostnaden för biljetten dras från kortkontot. Det är också möjligt att resa med digitala plånböcker som till exempel Apple-, Samsung-, och Google Pay för de som har en smartphone.

Biljetten gäller i 75 minuter. Under den tiden kan resenären blippa sitt kort flera gånger utan att ny betalning sker.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)