Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hybricon satsar på King Long, avslutar med Umeå kommun

Den 26 april är det slutkört med Hybricons elbussar i Umeå. Hybricon ska nu fokusera på att marknadsföra King Long på den nordiska marknaden. Arkivbild: Ulo Maasing.

Den 26 april är det slutkört med Hybricons elbussar i Umeå. Efter tio år upphör då samarbetet mellan elbussutvecklaren och leverantören Hybricon och Umeå kommun. Samtidigt anställer Hybricon en ny platschef och fortsätter satsningen på att etablera kinesiska King Long på de nordiska marknaderna. ”Därmed frigörs den unika kompetens när det gäller eldrivna fordon som vi har byggt upp under tio år. Det ger oss goda förutsättningar att fortsätta att utveckla företaget och ligger helt i linje med vår ambition att etablera King Long på de nordiska marknaderna”, säger Mårten Fuchs, vd på Hybricon.

De elbussar som rullat på Umeås gator har tillverkats och sålts av Hybricon. Kommunen har ägt bussarna, medan Hybricon har stått för service och underhåll. Umeå Kommunföretag och Hybricon har nu enats om att busstrafiken och tillhörande serviceavtal upphör den 26 april 2020. Avtalet skulle egentligen ha löpt till december 2022.

Då avtalet upphör i förtid har Umeå kommunföretag och Hybricon kommit överens om att kompensera Hybricon för uteblivna intäkter. Denna kompensation ger en positiv resultateffekt om cirka en miljon kronor efter nedskrivning av kvarvarande reservdelslager. I samband med utbetalningen av kompensationen, amorterar Hybricon två miljoner kronor på lånet från Umeå Kommunföretag. Kvarvarande lån uppgår till tre miljoner kronor.

– Det är glädjande att vi har kommit fram till den här överenskommelsen. Projektet med våra elbussar, som kallas Arctic Whisper, har varit banbrytande och är på många sätt en del av svensk industrihistoria. Umeå kommun och Hybricon var först i Europa med snabbladdade stadsbussar, vilket så klart gjorde projektet både spännande och utmanande ur många perspektiv, säger Mårten Fuchs.

– Vi är väldigt nöjda med det goda samarbete vi har haft med Umeå Kommunföretags representanter genom åren.

Hybricon har nyligen anställt Niklas Frihaven som platschef med uppgift att driva på en utveckling av serviceverksamheten.

– I samband med att vi nu kan frigöra resurser och ytor vill vi också satsa på ett nytt ledarskap och nya idéer. Vi får nu ett naturligt avstamp där vi med större tydlighet kan driva serviceverksamheten här i Umeå. Niklas Frihaven blir ett viktigt tillskott i våra framtida satsningar, säger Mårten Fuchs.

Hybricon fortsätter nu satsningen med att etablera King Long, en av världens största busstillverkare, på de nordiska marknaderna.

– Att avtalet med Umeå kommun sägs upp ger oss större möjligheter att fokusera och fortsätta bygga upp en stabil organisation kring King Long produkterna. Vi kan frigöra mer tid och kompetens till att arbeta framåtriktat i enlighet med vår strategi säger Mårten Fuchs.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)