Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lundaföretag säljer IT till danska bussar

Svenska MultiQ levererar ITS-lösningar till ett av Danmarks största bussföretag, Imove.

IT-företaget MultiQ, med huvudkontor i Lund, har fått en beställning på en totallösning för ITS, intelligenta transportsystem, från ett av Danmarks största bussföretag. Avtalet gäller de bussar som ingår i ett trafikavtal som bussföretaget Umove vann i fjol. Ordervärdet uppgår till cirka 9,5 miljoner svenska kronor.

Det var i september förra året som Umove vann en upphandling hos Movia, trafikhuvudmannen för busstrafiken i Köpenhamnsregionen. Umove sätter in 80 nya bussar på tolv linjer och med trafikstart kommande vinter. Flertalet av bussarna kommer att vara eldrivna.

Umove är en av Danmarks största privata operatörer i kollektivtrafiken. Företaget har cirka 600 bussar och drygt 1 000 medarbetare. Bolaget använder redan MultiQs lösningar i Roskilde och Randers.

MultiQ ska leverera ITS-lösningen under andra halvåret i år samt i början av nästa år. Lösningen syftar till att digitalisering och ett ökat informationsflöde ska bidra till att kollektivtrafiken stärks och växer. ITS ska förbättra reseupplevelsen och göra kollektivtrafiken attraktivare.

Lösningen hanterar såväl information som kommunikation, både med resenärer och inom företaget. Resenärerna vill ha aktuell och tillförlitlig trafikinformation i fordon, vid stationer, perronger och hållplatser. Trafikledningen kommunicerar med förare samt använder realtids information för att kunna överblicka och styra trafiken mer effektivt. Samlad datainformation hjälper trafikhuvudmannen att fatta välgrundade beslut. MultiQ erbjuder en komplett IT-lösning anpassad för samtliga behov.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)