Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik: ”Tryggt att öppna framdörrarna”

Borås var först ut med att åter öppna framdörrarna inom Västtrafiks område. Foto: Nobina.

”Vi känner oss trygga med att öppna framdörrarna”. Det skriver Anna Johansson, enhetschef affärsenheten Västtrafik, i en debattartikel (klicka här) i Göteborgs-Posten med anledning av att företrädare för fackförbundet Kommunal i en tidigare debattartikel (klicka här) anklagat Västtrafik för att ”spela rysk roulette med förarnas hälsa”.

På många håll i landet har fackförbundet Kommunal reagerat starkt på att trafikhuvudmän och trafikföretag åter öppnar framdörrarna på bussarna. Så också i Västra Götaland där Ronny Sunesson och Johan Kanmert vid Kommunals avdelning trafik i en artikel hävdat att det är arbetsmiljöfientligt att öppna framdörrarna och att plexiglasskydden vid förarplatsen är ”ytterst tveksamma trafiksäkerhetsmässigt”.

– Att Västtrafik är beredda att spela rysk roulette med buss- och spårvagnsförares liv och hälsa är oacceptabelt, skrev de båda företrädarna för Kommunal.

Västtrafiks Anna Johansson tillbakavisar kritiken och framhåller att det är viktigt att åter kunna öppna framdörrarna.

– Bland annat har förare och resenärer efterfrågat det för att kunna både ge och få service. Med öppna framdörrar kan förare också kontrollera biljetter, som är viktigt för att säkra intäkter till vår gemensamma kollektivtrafik. En annan viktig aspekt är att det minskar risken för trängsel vid av- och påstigning, skriver Anna Johansson i G-P och fortsätter:

– Skyddsglasets utformning har tidigare testats och riskanalyserats av Arbetsmiljöverket. Det har också konstaterats uppfylla myndighetens krav på smittskydd.

– Utöver det har vi på lokal nivå i dialog med trafikföretagen och skyddsombuden gjort riskbedömningar, tester och provkörningar för att säkerställa att utformningen ger både fullgott smittskydd och fungerar säkert i trafikmiljön. Glaset har också kontrollerats i samband med fordonsbesiktningen.

Anna Johansson konstaterar att Borås var först ut inom Västtrafik med öppna framdörrar den 7 mars.

– Reaktionerna från merparten av förarna har varit positiva samtidigt som vi ser att biljettförsäljningen nu ökat markant i Borås. Nu tar vi med oss de goda lärdomarna och fortsätter det här arbetet successivt i regionen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)