Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Brakförlust för största hotellkedjan – fritidsresande ska leda återhämtningen

Fritidsresandet i Sverige ska leda återhämtningen för Scandic, spår hotellkedjans koncernchef Jens Mathiesen. Foto: Ulo Maasing.

Hotellkedjan Scandic redovisar ett rörelseresultat på närmare -800 miljoner kronor under första kvartalet i år. Omsättningen minskade med 72 procent, jämfört med samma tid förra året. Kvartalsresultatet påverkades positiv av erhållna statliga stöd om 247 miljoner kronor samt hyresrabatter om ca 143 miljoner. Scandic räknar med att inrikes fritidsresande kommer att leda återhämtningen för hotellkedjan. Det framgår av Scandics kvartalsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen.

Bakgrunden till de svaga siffrorna är naturligtvis covid-19-pandemin.

– Framförallt har efterfrågan i storstäderna påverkats av avsaknad av affärsresande kombinerat med ett nästan obefintligt nöjesutbud där bland annat restauranger varit stängda eller har haft begränsade öppettider, skriver Scandics koncernchef Jens Mathiesen i en kommentar till kvartalsrapporten.

– Vi räknar med en återhämtning driven av inhemskt fritidsresande, när restriktionerna nu lättas i takt med att ökade vaccinationer leder till minskade smittotal. Precis som för ett år sedan agerar kunderna med kort framförhållning där bokningarna i stor utsträckning sker i samband med kommunikation om lättade restriktioner. Förra året ökade beläggningsgraden från extremt låga nivåer i april till drygt 40 procent i juli och vi förväntar ett liknande mönster i år. I sommar förväntas dock beläggningen bli högre än föregående år, drivet av bättre efterfrågan i storstäderna.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)