Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Begränsningar i långväga kollektivtrafik lättas

Restriktionerna för den långväga kollektivtrafiken avskaffas i mitten av juli, förutsatt att smittspridningen fortsätter att minska. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen presenterade på torsdagseftermiddagen sin plan för lättade restriktioner och öppnandet av samhället efter covid-19-pandemin. I ett tredje steg, någon gång i mitten av juli, sker lättnader i kollektivtrafiken enligt planen. Beskedet välkomnas av Sveriges Bussföretag.

Både statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) betonade under presskonferensen att genomförandet av planen bygger på att utvecklingen inte leder till några motgångar i form av exempelvis ökad smittspridning. Planen bygger på fem steg, det första den 1 juni, det femte någon gång efter september.

– Lättandet av restriktionerna bygger på en samlad bedömning av smittspridningen, belastningen på sjukvården och hur vaccineringen fortsätter, framhöll Lena Hallengren.

För buss- och kollektivtrafiken gäller att dagens restriktioner för den långväga kollektivtrafiken avskaffas i mitten av juli, när det tredje steget i regeringens femstegsplan tas.

Idag gäller att långväga kollektivtrafik med buss och tåg, alltså trafik på linjer över 150 kilometer, endast får sälja hälften av sittplatserna ombord. Restriktionerna har inneburit ett hårt slag för bland annat expressbusstrafiken.

I mitten av juli avskaffas också rekommendationerna när det gäller användning av munskydd i kollektivtrafiken att avskaffas. Allt dock, under förutsättning att smittspridning med mera inte utvecklas åt fel håll.

– Beskedet är välkommet för många resenärer som nu med vaccin längtar efter att resa och återse vänner och släktingar. För de bussföretag som till följd av införda restriktioner tvingats ställa in eller kraftigt dra ner på sin trafik utanersättning är dagens beslut välkomna.

– Samtidigt har många av företagen tvingats till nedskärningar. Med hänvisning till att samma restriktioner i vårt grannland Norge gett företagen rätt till kompensation uppmanar vi ändå regeringen att se över detta retroaktivt, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)