Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Drastisk ändring av svenskarnas resvanor

Betydligt färre steg i fjol på bussar och tåg. Foto: Ulo Maasing.

Svenskarnas resvanor ändrades radikalt under förra året. Orsaken var givetvis covid-19-pandemin. Totalt minskade resorna med tolv procent, jämfört med året innan. Störst var minskningen när det gäller kollektivtrafiken, visar siffror från myndigheten Trafikanalys.

Svenskarna gjorde förra året 3,7 miljarder resor, en nergång på tolv procent. Resor med kollektivtrafiken minskade mest med en nergång på 42 procent jämfört med 2019.

Även antal resor med bil har minskat med sju procent. Förändringarna för antal resor till fots eller med cykel har varit små. Till fots minskade med fyra procent och cykel ökade med sex procent.

Det var framförallt resor relaterade till arbete och skola som minskade, där var minskningen 17 procent. Även resor för fritidsändamål visar en minskning med 12 procent.

Samtidigt ökade antalet resor för service och inköp med tio procent.

Totalt antal resta kilometer minskade med drygt 33 procent till knappt 100 miljarder kilometer. För bil var minskningen 11 miljarder kilometer, med kollektivtrafik 12 miljarder, medan minskningen var liten för gång och cykel.

För övriga färdsätt var minskningen 25 miljarder resta kilometer, vilket förklaras av minskat resande med flyg under coronapandemin.

 

Antal miljoner huvudresor per år efter huvudsakligt färdsätt med 95%-konfidensintervall. Diagram: Trafikanalys.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)