Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt biljettsystem för halva kollektivtrafiken

Ett nytt biljettsystem ska utredas i Storstockholm. Foto: Ulo Maasing.

En omfattande reformering av biljettsystemet i SL-trafiken, alltså kollektivtrafiken i Region Stockholm, stundar efter pandemin. Men månadskort och enhetstaxa ska finnas kvar, rapporterar Dagens Nyheter. SL kör drygt hälften av landets kollektivtrafik.

Nu vill trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) och kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP) ha en bred, parlamentarisk utredning om framtidens biljettsystem i Region Stockholm.

– Pandemin har medfört att förväntningarna på SL har förändrats. Vi behöver en analys av vart resandet är på väg i Stockholm men kan konstatera att ryggraden i Stockholms kollektivtrafik står stark, mitt i den djupaste pandemi, säger Kristoffer Tamsons till DN.

Månadskortet och enhetstaxan i regionen ska finnas kvar. Men sedan öppnar de båda trafikpolitikerna för en rad olika lösningar som billigare resor utanför rusningstid, familjebiljetter, bonussystem för trogna resenärer, samtidigt som de vill behålla rabatterna för pensionärer, ungdomar och studenter. Teknikutvecklingen öppnar samtidigt för nya lösningar och biljettmodeller.

– Att kunna köpa ett billigare kort för resor i lågtrafik är en av flera möjligheter. Sedan kan man fundera på om ett lågtrafikkort ska vara öppet för alla grupper och vilka tider det ska gälla, säger Tomas Eriksson till DN.

Redan efter sommaren kan några av de nya idéerna komma att testas.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)