Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen söker fortsatt skattebefrielse för biodrivmedel

HVO-tankning. Foto: Volvo.

Regeringen har nu lämnat in en ansökan till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse för flytande biodrivmedel. Bakgrunden är att det skatteundantag som Sverige har idag när det gäller flytande rena och höginblandade biodrivmedel löper ut vid årsskiftet.

Skattebefrielsen betraktas som statsstöd och måste därför godkännas av EU-kommissionen. Regeringens ansökan gäller en förlängning med ytterligare ett år. I sin ansökan lyfter regeringen bland annat fram att hållbara biodrivmedel bidrar till att uppfylla Sveriges energi- och klimatpolitiska mål.

I ett pressmeddelande från finansdepartementet skriver regeringen att man fortsätter arbetet med att förändra den syn som finns på livsmedelsbaserade biodrivmedel i EU.

Redan i april aviserade regeringen att man hos EU-kommissionen skulle ansöka om en förlängning av skattebefrielse för HVO och andra flytande drivmedel, något som bland andra Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Bussföretag länge har arbetat för.

– Det här är en fråga vi arbetat med länge. Om våra medlemsföretag fortsatt ska kunna minska sina utsläpp med den omställning biodrivmedel innebär, är skattelättnaden en avgörande faktor. Tack vare biodrivmedlet tankar 90 procent av alla bussar i den upphandlade trafiken fossilfritt, sa då Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag, till bussmagasinet.se (klicka här).

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)