Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen efterlyser aktivt trafiksäkerhetsarbete

Transportföretagen efterlyser ökad satsning på vägarna för en ökad trafiksäkerhet. Foto. Ulo Maasing.

”Trafiksäkerhet är en hygienfaktor för våra medlemsföretag men vi anser att vägunderhållets betydelse för trafiksäkerheten har kommit i skymundan under senare år.” Det skriver Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, med anledning av att FN:s globala trafiksäkerhets-konferens UN Global Road Safety Week inleds på måndagen. Sverige är en av deltagarnationerna.

– Trafiksäkerheten är ett av branschens viktigaste områden och branschen är beredd att ta sitt ansvar. Men staten måste som systemutformare också ta sitt och se till att vägarna är i farbart och trafiksäkert skick. Som transportnäringens samlade röst vill Transportföretagen nu se ett mer aktivt trafiksäkerhetsarbete med fler åtgärder än att sänka hastigheterna, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

Organisationen presenterar en lista på åtgärder som den vill se genomförda:

Vägavsnitt som inte motsvarar dagens trafiksäkerhetskrav måste byggas bort;
Underhållsskulden på vägnätet måste börja betalas av;
Mitträcken behöver byggas ut på vägar där motorvägsstandard inte är; motiverat, då mötesseparering är en relativt enkel åtgärd för att göra vägen säkrare och förbättra trafikflödet;
Felaktigt doserade kurvor måste åtgärdas;
Siktförbättrande åtgärder måste vidtas.

Transportföretagen varnar för att det svenska vägnätet bryts ner snabbare än förutsett och att underhållsskulden kommer att växa om inte mer pengar skjuts till.

– Det är en utveckling vi måste bryta. Ett hållbart samhälle och transportsystem är ett samhälle med utvecklad och stark mobilitet. Det finns också en stad- och landdimension. Människor bosatta i mindre tätbefolkade delar av landet kan inte bara mötas av sänkta hastigheter som en åtgärd för att förbättra trafiksäkerheten, säger Marcus Dahlsten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)