Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BYD växer i Norden – premiär för BYD:s 15-meters elbuss

Elbusstillverkaren BYD:s nya 15-metersbuss har nu levererats i 43 exemplar till Nobina i Finland. Nobina har till Finland beställt 119 elbussar från BYD. Foto: Nobina.

Den kinesiska busstillverkaren BYD är nu i stor skala på väg in i Finland. Det är Nobina som har beställt totalt 119 elbussar från BYD för trafik i Åbo samt i Helsingforsområdet. Samtidigt har BYD premiär för sin 15-meters batteribuss som nu har levererats i 43 exemplar till Nobina i Åbo och Nådendal där bussarna sätts i trafik på torsdagen, den 1 juli.

De övriga 76 elbussarna från BYD ska levereras till Nobina i Helsingforsområdet i mitten av augusti. Där handlar det om fyra olika versioner av BYD:s elbuss: förutom den nya 15-metersmodellen även om 12- och 13-metersversioner samt 18-meters ledbussar.

Förutom de 46 elbussarna till Åboområdet ska Nobina ta emot 76 elbussar från tillverkaren för trafik i Helsingforsregionen. Foto: Nobina.

Nobina är det första bussföretaget i Europa som sätter BYD:s 15-meters elbuss i trafik. Bussen är en treaxlig lågentrébuss med 47 + 3 sittplatser och en total passagerarkapacitet på över 90 resenärer. Batterierna är BYD:s senaste järnfosfatbatterier som under verkliga trafikförhållanden ger bussen en räckvidd på 400 kilometer på en laddning.

BYD har idag levererat eller har order på mer än 500 elbussar till trafikföretag i över 20 städer i Skandinavien. Nobina är storkund hos BYD med över 200 bussar från leverantören i trafik i Sverige, Norge och Finland.

– Det här är ytterligare ett viktigt ögonblick för BYD i Norden där vi har blivit den ledande leverantören av batterielektriska bussar. Vår relation med Nobina går från klarhet till klarhet, säger Isbrand Ho, vd för BYD i Europa.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)