Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Integritetsmyndighet sågas efter kamerabeslut

Kristoffer Tamsons (M): ”En myndighet som ställer sig på brottslingarnas och tjuvåkarnas sida.” Foto: Ulo Maasing.

Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons(M) har flugit i taket sedan Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har bötfällt SL i Storstockholm med 16 miljoner kronor (klicka här). Myndigheten anser att de kroppskameror som SL:s biljettkontrollanter använder är olagliga. ”Paragrafrytteri och en världsfrånvänd syn på modern teknik”, dundrar Tamsons i lokaltidningen Mitti.

– Här har vi en myndighet som ställer sig på brottslingarnas och tjuvåkarnas sida.

SL:s biljettkontrollanter utrustades med kroppskameror 2018. Biljettkontrollanternas kameror spelar löpande in bild och ljud som lagras i en minut, därefter raderas materialet om inte biljettkontrollanten trycker på inspelningsknappen på kameran. Kontrollanterna är instruerade att ha kameran på under hela sitt arbetspass och kan således komma att filma alla resenärer som passerar kontrollanten.

IMY anser att tiden för förinspelningen behöver minskas till maximalt 15 sekunder. Däremot ska inte tekniken användas för att säkerställa identiteten på den som rest utan giltigt färdbevis, där räcker det i stället med exempelvis stillbilder och ingen ljudinspelning anser IMY.

IMY anser också att resenärerna inte får tillräcklig information om kamerabevakningen.

Till Mitti kommenterar Kristoffer Tamsons att övervakningskameror har funnits sedan 80-talet, och bara i SL-trafiken finns nu 23 000 kameror.

– Alla vet vad som gäller, säger han till tidningen.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Datainspektionen och nu denna myndighet är alltid på kriminellas sida verkar det som. Tragiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)