Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Lokaltrafiken i Madrid köper fler elbussar från BYD.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Fler BYD till Madrid; Emissionsfritt i Israel; Skotskt-kinesiskt samarbete vidgas till Australien; Fler elbussar till Paris.

Spanien: Lokaltrafiken i Madrid, EMT Madrid, har lagt ytterligare en order på elbussar hos den kinesiska busstillverkaren BYD, som också har en stor kund i Nobina. Ordern är den tredje som EMT Madrid lägger hos BYD. När bussarna är levererade kommer EMT Madrid att ha 65 elbussar från BYD i sin flotta. Bussarna har en uppgraderad interiör, bland annat med ny placering av ledstänger för att öka kapaciteten för stående passagerare. De är också utrustade med digitala backspeglar.

Israel: Det israeliska miljödepartementet presenterade i veckan en plan som går ut på att landets kollektivtrafikföretag från år 2025 endast ska få köpa nollemissionsbussar. Fram till dess ska andelen emissionsfria bussar i kollektivtrafiken öka steg för steg. Bussföretag som vill köpa elbussar har hittills fått stöd på omkring 250 miljoner kronor från miljödepartementet.

Skotska Alexander Dennis och kinesiska BYD utvidgar sitt framgångsrika elbussamarbete till Australien. Bild: ADL.

Australien: Den brittiska busstillverkaren Alexander Dennis (ADL) med bas i Skottland har i bland annat Storbritannien haft stora framgångar i sitt samarbete med kinesiska BYD. Nu står det klart att samarbetet mellan de båda företagen också kommer att ge avtryck på den australiensiska marknaden. Det sker genom att ett företag där, Nextorp, ska montera ADL:s karosser på chassier från BYD enligt samma modell som i Storbritannien. ADL/BYD har i Storbritannien, på Irland och i Nya Zealand hittills levererat eller fått order på mer än 1 000 batterielektriska bussar.

Den franska busstillverkaren Bluebus ska leverera 158 batterielektriska bussar till RATP i Paris. Foto: Bluebus.

Paris: Som vi nyligen rapporterat (klicka här) har den spanska busstillverkaren Irizar i ett ramavtal med lokaltrafiken i Paris (RATP) vunnit ett ramavtal på upp till 111 batterielektriska elbussar. Men Irizar är inte ensamt om en stor elbussorder från den franska huvudstaden. Den franska elbusstillverkaren Bluebus har också vunnit ett ramavtal med RATP. Detta avtal omfattar upp till 158 batterielektriska bussar som ska levereras under en fyraårsperiod. Redan idag går 131 elbussar från Bluebus i trafik i Paris.

Bussarna i den nya ordern är tolvmetersbussar med plats för 109 passagerare och en räckvidd på 320 kilometer på en laddning enligt tillverkaren. Batterierna är av solid-state-typ och tillverkas av Bolloré i Bretagne.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)