Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med förlängt omställnigsstöd

Finansminister Magdalena Andersson (S. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Regeringen beslutade på torsdagen att förlänga det förstärkta omställnigsstödet till företag som drabbats särskilt hårt av vissa restriktioner. Förlängningen gäller tiden mellan augusti 2020 och april 2021, alltså totalt nio månader. Stödet kan sökas från och med den 16 augusti och kan uppgå till högst motsvarande 40 miljoner kronor per företag och månad. Det är en rejäl sänkning av taket, vilket var ett krav från EU för att godkänna stödet.

Till TT uppger finansminister Magdalena Andersson att regeringen ville ha kvar taket på 75 miljoner. Enligt hennes bedömning blir det dock endast några få större företag som berörs av det sänkta taket. När motsvarande stöd erbjöds för perioden juni–juli 2020 var det bara fyra företag som sökte över 40 miljoner kronor i stöd per månad.

Samtidigt kan fler företag ha rätt till stöd. Det gäller bland annat företag som drabbats av det tillfälliga serveringsförbudet av alkohol till och med den 11 april och begränsningen av öppettider på serveringsställen till den 30 juni.

Finansministern uppger också för TT att ännu en förlängning av stödet för perioden maj – september i år kan bli aktuell, men det måste också godkännas av EU.

Den nu aktuella förlängningen innebär att stöd kan sökas för fem nya stödperioder: augusti–oktober 2020, november och december 2020, januari och februari 2021, mars 2021 respektive april 2021. Dessutom införs en särskild regel för säsongsföretag. Sådana företag kan i stället välja att söka stöd för hela niomånadersperioden som en enda stödperiod. För att kvalificeras som säsongsföretag krävs att företaget haft minst 75 procent av räkenskapsårets omsättning under en period på sex sammanhängande kalendermånader.

I likhet med det ordinarie stödet är ett tröskeln för omsättningstapp 40 procent för stödperioden augusti–oktober 2020 och 30 procent för övriga stödperioder. Precis som tidigare är även ett ytterligare krav att ett omsättningstapp som motsvarar minst 25 procent av referensperiodens omsättning ska ha orsakats av vissa restriktioner.

Stödet kan söks från och med den 16 augusti. Sista ansökningsdag är den 31 oktober.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)