Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stora klasskillnader i kollektivtrafiken under pandemin

Resandet med kollektivtrafiken i Storstockholm minskade kraftigt 2020 – men minskningen varierade mycket mellan olika områden. Arkivbild: Ulo Maasing.

Resandet med kollektivtrafiken i Storstockholm nästan halverades i fjol på grund av covid-19-pandemin. Men resandeminskningen var mycket ojämnt fördelad. I innerstaden och välbärgade områden försvann över 80 procent av resenärerna, men i andra områden var minskningen mycket lägre, cirka 40 procent. Det visar en studie som forskare vid KTH har gjort och som Dagens Nyheter har tagit del av. Klasskillnaderna mellan rika och resurssvaga områden är tydlig.

Studien visar att betydligt fler fortsatte att åka kollektivt i resurssvaga områden, i ytterstaden och på landsbygden jämfört med i innerstaden och villaförorter där både inkomst och utbildningsnivå är högre.

– Det är problematiskt att vi utgår ifrån att kollektivtrafiken gått ned femtio procent när det egentligen är en väldigt stor variation. Nedgången i resandet är väldigt tydligt kopplat till inkomst, utbildning och sysselsättning. Det säger Erik Almlöf, doktorand vid transportforskningslabbet ITRL på KTH till DN.

Han menar att med facit i hand hade risken för smittspridning i kollektivtrafiken kunnat minskas ytterligare genom att disponera resurserna annorlunda.

– Det kan vi lära oss av till nästa gång. Då kanske vi ska köra över några bussar från Danderyd till Akalla och köra tätare trafik där och mindre tätt i rikare områden, säger han till DN.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)