Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre än väntat trots miljardunderskott för SL

SL:s och Svensk Kollektivtrafiks ordförande Kristoffer Tamsons (M): SL har stått pall.

Miljardunderskott men ändå bättre än väntat. Det rapporterar SL i Storstockholm som svarar för mer än hälften av landets kollektivtrafik. När två tredjedelar av året har gått räknar SL med ett underskott på -3 367 miljoner kronor på grund av covid-19-pandemin. Men jämfört med den prognos som SL gjorde i april är det totalt 454 miljoner bättre. Nästan 70 procent av resenärerna är tillbaka. SL konstaterar således en vändning i siffrorna redan innan restriktionerna har lyfts.

– SL har stått pall under och genom pandemin och samtidigt erbjudit stockholmarna en ryggrad som inte bara kört i full trafik utan mer därtill. Det har krävt stora ansträngningar som nu kan löna sig när drygt sjuttio procent av resenärerna är tillbaka, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm och ordförande för SL.

– SL:s ekonomi börjar återhämta sig när det hitintills i år har gjorts en inhämtning på nästan en halv miljard jämfört med prognoserna.

Kristoffer Tamsons är också ordförande i branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik och varnar för att det alltjämt finns många osäkerheter när det gäller SL:s och kollektivtrafikens ekonomi.

– Det är inte minst kopplat till det miljardunderskott som regeringen lämnat kollektivtrafiken med. Mångmiljardbelopp i kostnader för att köra tomma bussar i ett och ett halvt år som följd av statliga krav har ännu bara kompenserats till en sjättedel. Konsekvenserna för detta är ännu oöverblickbara om inte regeringen kommer till snar krisinsikt, säger han.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)