Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fakta från branschen om förnybart och elproblem

Just nu kommer en lång rad förslag, både nationellt och inom EU, om en fossilfri fordonsflotta. Foto: Ulo Maasing.

De båda branschorganisationerna Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik har tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner samt Jernhusen uppdaterat sin folder Faktabakgrund om förnybara drivmedel (klicka här) och kapacitetsproblem för elförsörjning. Bakgrunden är att det nu kommer en strid ström av nya lagförslag och initiativ för en fossilfri fordonsflotta, både i Sverige och från EU-kommissionen.

Sedan många år har kollektivtrafiken i Sverige haft som mål att fasa ut de fossilfria drivmedlen. Nästan alla regionala kollektivtrafikmyndigheter har nått sina tidigare mål om att göra sig av med de fossila drivmedlen. Istället körs trafiken på förnybara drivmedel eller el. Men samtidigt hotas utvecklingen av flera förslag inom EU.

– Det är viktigt att alla vi som verkar inom den svenska kollektivtrafiken är pålästa och kan argumentera när vi möter politiker och beslutsfattare, både på lokal och nationell nivå likväl som på EU-nivå. Den uppdaterade faktafolder som vi tillsammans med Svensk Kollektivtrafik nu publicerat ger stöd.

– Inom Sveriges Bussföretag har vi också under våren inom ramen för arbetet i förbundets regionala avdelningar genomfört en serie digitala möten med regionala politiker för att informera dem om läget och få dem att trycka på sina partikamrater i Bryssel att agera för fortsatta goda villkor inte minst för biodrivmedel, som ju är en viktig del i den svenska framgångsrika omställningen till en fossilfri busstrafik. Vid dessa möten har Sveriges Bussföretags expert i ämnet, Lars Annerberg, kunnat ge aktuella fakta och underlag som stöd för fortsatta samtal vilket varit mycket uppskattat, säger Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

Klicka här för att ladda ner foldern.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)