Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Längre med självkörande bussar i Linköping

Linköpings självkörande bussar ökar trafiken. Foto: My Weidel.

Projektet med de självkörande bussarna i Linköping utvidgas på fredag. Då börjar bussarna i projektet Ride the Future att trafikera stadsdelen Vallastaden i Linköping. Ride the Future är ett forskningsprojekt som testar hur självkörande bussar kan bli en del av hållbara mobilitetslösningar i en modern stad.

Sedan mars 2020 rullar två självkörande, eldrivna bussar på campusområdet i Linköping. En säkerhetsförare finns ombord på varje tur och agerar kundvärd och kan vid behov överta körningen manuellt. Bussarna kan ta mellan 11 och 13 passagerare, men för tillfället råder en gräns på tre passagerare.

Nu utökas sträckan och bussarna kommer även trafikera stadsdelen Vallastaden i Linköping.

Några exempel på forskningsprojekt som pågår inom Ride the future är studier av hur personer med synnedsättning kan resa med bussarna, hur äldre personer och barn upplever resandet ur olika aspekter. Även mer tekniska studier görs som exempelvis hur bussarna fungerar vid olika väderförhållanden och hur de kan användas för att samla in miljöfarliga partiklar.

Ride the future är ett regionalt utvecklingsprojekt i samverkan mellan Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköping Science Park, Linköpings universitet, RISE, Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)