Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gemensam satsning på nystart av kollektivtrafiken

Jobbar gemensamt för en nystart av kollektivtrafiken: Kristoffer Tamsons, ordförande i Svensk Kollektivtrafik, Madeleine Raukas, vice ordförande Tågföretagen, Tomas Byberg, ordförande för Sveriges Bussföretag.

På torsdagen var det avspark för en gemensam satsning på en nystart för kollektivtrafiken i Sverige. På initiativ av branschorganisationerna Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen inleds nu ett nytt projekt med mål, visioner och konkreta förslag på hur kollektivtrafiken i Sverige kan utvecklas.

Arbetet knyter an till branschens tidigare arbete i Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik. Det tidigare gemensamma målet om ett fördubblat resande till 2020 och en fördubblad marknadsandel på sikt såg 2019 ut att vara på god väg. Sedan kom pandemin och de stora förändringarna i resandet under pandemin har gjort att behovet av en gemensam nystart blev stort.

Projektet startade med en workshop torsdagen den 7 oktober där förslag till vision, mål och aktiviteter presenterades och diskuterades. Inbjudna var styrelserna och ledande företrädare för de tre bransch­organisationerna. Tillsammans ska de ta fram en programförklaring med förslag på po­litiska reformer som kan stödja en fortsatt utveckling av kollektivtrafiken och leda till de uppsatta målen.

– Nu nystartar vi Sverige och med det kollektivtrafiken som ryggrad för morgondagens mobilitet. Vi ser en unik möjlighet att stärka det hållbara resandet med sikte på tillväxt och utveckling för såväl enskilda människor som samhället i stort. Det kräver insatser och reformer, och många måste vara med och göra jobbet. När vi nu samlar hela branschen är det för att kraftsamla och visa vägen för en spännande framtidsresa, säger Kristoffer Tamsons, ordförande i Svensk Kollektivtrafik.

– När fler återigen åker till jobb, skola och fritidsaktiviteter är kollektivtrafiken en förutsättning för att få vardagen och tillgängligheten att fungera i hela landet. Kollektivtrafikbranschen är stora arbetsgivare och dessutom en integrationsmotor i Sverige. Tillsammans med våra kollegor i branschen går vi nu i bräschen för en nystart i Sverige, säger Tomas Byberg, ordförande för Sveriges Bussföretag.

– Pandemin har slagit oerhört hårt mot kollektivtrafiken. Nu när vi ser att resandet vänder åter ska vi stå beredda med en tydlig vision och nya mål för framtiden. Tillsammans kan agera både för att lösa den akuta klimatkrisen och att skapa förutsättningar för människor att leva och arbeta där de vill säger Madeleine Raukas, vice ordförande Tågföretagen.

Tillsammans ska branschen ta fram en vision och nya mål för att utveckla kollektivtrafiken framåt. Vidare ska man ta fram en programförklaring med förslag på politiska reformer som kan stödja en fortsatt utveckling av kollektivtrafiken och leda till de uppsatta målen. Till det kommer en aktivitetslista med gemensamma åtaganden och goda exempel. Därtill ska parterna utveckla kommunikationsmaterial för spridning av fakta om branschen.

Organisationerna kommer löpande att publicera projektets utveckling. Det slutgiltiga resultatet kommer att presenteras under Persontrafikmässan 25-27 oktober 2022.

Man har dessutom tagit fram en video som lanserades på torsdagen:

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Värdet av att mötas - Tågföretagen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)